maandag 7 januari 2013

Luxe risotto

Een lekkere luxe maaltijd! Want ook gedroogde lichtgewicht maaltijden kunnen lekker en luxe zijn :). Het kost wat meer brandstof dan bijvoorbeeld een maaltijd met snelkookrijst, maar na een lange wandeltocht heb je die luxe maaltijden zeker wel verdiend!
Voor 4 personen:


  • 500 gram risotto
  • twee tenen knoflook (fijngehakt)
  • 70 gram gedroogde paddestoelen (zoals cantharellen, shii-take, eekhoorntjesbrood), in stukjes
  • 2 blokjes (paddestoelen)bouillon
  • beetje gedroogde parmezaanse kaas (wij hadden gekruide kaas, van de Xenos)
  • handje pijnboompitten
  • gedroogde peterselie (ongeveer een volle eetlepel)
  • beetje olijfolie
Breng een liter water aan de kook (in een kleine pan) en los de bouillonblokjes op. Haal de pan van het vuur en zet je grote pan op het vuur. Verwarm een flinke scheut olijfolie en bak de knoflook kort. Voeg de risotto toe, en schep goed om, zodat alle korreltjes glanzen en een laagje olie hebben. Voeg een beetje bouillon toe.  Meng er vervolgens de paddestoelen door. Wanneer het vocht is opgenomen voeg je een nieuwe scheut bouillon toe. Ga net zo lang door totdat de bouillon op is en/of de rijst gaar. Eventueel kun je de pan even van het vuur halen en in een slaapzak zetten, zodat de rijst rustig verder kan garen en je brandstof bespaart. 
Wanneer de pan in de slaapzak staat, kun je in een droge pan de pijnboompitten even kort roosteren. 
Als de rijst gaar is, roer je de peterselie erdoor heen. Eventueel kun je het met wat zout en peper nog verder op smaak brengen. 
Verdeel de risotto over de borden, en bestrooi met kaas en pijnboompitten. Eet smakelijk!

Recept van: Roos

3 opmerkingen:

  1. Superrecept! Wij hebben het in Zuid-Engeland voor 11 mensen gemaakt, nadeel is wel dat je dan ongeveer anderhalf uur in de risotto staat te roeren. Als extra hadden wij nog zelf geplukte daslook (past er prima bij).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is nu ook een nieuwe soort risotto van Lassie... Beetje raar spul voor de dagelijkse maaltijd thuis, maar voor de kampeermaaltijd ideaal!! Het heet roerbakrisotto, en bestaat uit een soort gepofte rijst, en is na vier minuten koken al klaar. Uitgeprobeerd in Lapland, met groot succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je tip Jessie! http://www.lassie.nl/rijke-roerbak-risotto/

    BeantwoordenVerwijderen